Wat zijn haarvaatjes?

Haarvaatjes zijn dunne blauwe of rode vaatjes die vlak onder de oppervlakte van de huid liggen ze zijn weliswaar verbonden met de diep gelegen grote vaten, maar zijn niet functioneel aangezien ze niet bijdragen tot het vervoer van het bloed naar het hart. De meeste mensen ervaren de aanwezigheid van deze vaatjes als zeer ontsierend en helaas gaan ze niet vanzelf weg. Gelukkig bestaat hier een eenvoudige en veilige behandeling voor. De LP1064nm laser wordt gebruikt om vaatjes aan de benen met een diameter kleiner dan 4 mm te verwijderen. Behandeling met deze nieuwe laser is veel comfortabeler en minder pijnlijk dan eerdere laserbehandelingen en de kans op het optreden van complicaties is minimaal.

Hoe werkt het?

De laser (LP1064nm) geeft lichtpulsen met een zeer hoge energie intensiteit af. Deze energie wordt wel opgenomen door de oppervlakkige vaatjes, maar niet door de omringende huid. Door de warmte gaan de bloedvaatjes kapot waarna het lichaam de beschadiging vervolgens zelf opruimt.

Wat kan ik verwachten tijdens de behandeling?

De behandeling kan enigszins pijnlijk zijn, maar wordt echter door de meeste mensen zonder verdoving (crème) goed verdragen. Na de behandeling is het branderige gevoel weer snel verdwenen.

Wat kan ik verwachten na de behandeling?

De huid is na de behandeling wat roder en licht gezwollen. Tevens verandert de kleur van de vaatjes in licht rood. Soms ontstaan er blaasjes na de behandeling. Die zullen meestal binnen een paar dagen indrogen en verdwijnen.

Ook kunnen sommige vaatjes wat blauw/paars verkleuren. De verkleuring van de behandelde vaatjes zal geleidelijk aan minder worden, maar kan afhankelijk van het herstelvermogen van het lichaam en de dikte van de vaatjes wel enkele weken duren. Het dragen van een ondersteunende panty of kniekous kan het genezingsproces bevorderen.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Soms is één behandeling afdoende, maar afhankelijk van de ernst kunnen er meerdere behandelingen nodig zijn. De tussentijdse behandelperiode zal 8 weken zijn. Niet altijd kunnen alle vaatjes totaal verwijderd worden, maar een afname van circa 70% is wel te verwachten. Overigens kan het ontstaan van nieuwe haarvaatjes door deze behandeling niet voorkomen worden, de kans hierop is sterk verhoogd als er buiten haarvaatjes ook spataderen aanwezig zijn. Ons advies is dan ook om spataderen eerst te behandelen alvorens te starten met de Harmony LP1064nm laserbehandeling.

Wanneer komt u niet in aanmerking voor deze behandeling?

 • Infecties heeft in het te behandelen gebied
 • Zwanger bent, IVF-behandeling ondergaat of borstvoeding geeft
 • Roaccutane gebruikt (stoppen 3-6 maanden voor de behandeling)
 • Bij het gebruik van vit. A (trettinoine) indien dit het geval is 2 weken van tevoren stoppen
 • Tetracycline (i.v.m. lichtovergevoeligheid)
 • Onderliggende huidaandoeningen (huidkanker, infecties)
 • Keloïd vorming in de voorgeschiedenis (overmatige littekenvorming)
 • Zongebruinde huid (tot 4 weken voor behandeling) inclusief zelfbruiners, of bij een huidtype 4-6
  (Aziatisch/negroïde)
 • Bij vragen kunt u contact opnemen met de Huidtherapeut bij Laser & Zo

Meer weten of deze behandeling?

Neem gerust contact met ons op. Ons team staat je graag te woord. Wij zijn van ma. t/m za. geopend vanaf 09:00 tot 21:00. Op mailtjes reageren we vrijwel altijd binnen 1 werkdag.

Vrijblijvend consult

Reserveer vrijblijvend een consult. We helpen je graag verder met een advies op maat.

Consult reserveren